Uit je hoofd in je lijf

Geplaatst op 1 maart 2019 in Blog

Uit je hoofd in je lijf

De impact van een voetreflexzonemassage 

Onze voeten zijn heel belangrijk, ze dragen ons de hele dag rond overal waar we gaan en staan. Zelfs als we even stil staan, dragen ze ons.

We vergeten onze voeten al snel. Voeten zijn het minst verzorgd van ons hele lichaam. Ja, in de zomer… als we slippers dragen komt de nagellak om de hoek en wordt het eelt verwijderd. De rest van het jaar zijn ze verstopt in onze schoenen. Veel mensen vinden het zelfs maar vieze dingen en schamen zich voor hun voeten. Laat staan dat ze die dingen willen laten masseren.

Niet gek dat onze voeten af en toe pijn doen, en hoe ouder je wordt hoe meer last je van ze krijgt. Om te beginnen zou je ze iedere dag zelf even kunnen masseren. Voor het slapen gaan of ’s Ochtens wanneer je nog in je bed ligt. Masseer licht je voeten, voel waar de pijnpunten zitten. Geef daar wat extra aandacht. En niet onbelangrijk ga eens naar een voetreflexoloog. Laat je voeten voor minimaal een uur masseren. Zoek iemand die qua persoonlijkheid bij jou past. Iemand waarbij je je op je gemak voelt, zodat je je gemakkelijk kan laten wegzakken op de stoel.

Een voet heeft 42 spieren, tenminste 50 pezen, 33 gewrichten, 26 botjes. Hoe heerlijk is het wanneer deze worden gemasseerd. Genoeg plekken om stagnatie te krijgen zal ik maar zeggen.

In mijn praktijk komen mensen die klachten hebben. Steeds vaker zitten er mensen bij mij in de stoel om gezond te blijven. In contact te komen met hun lijf.  Aardenals het ware. Alles weer voelen stromen. Uit je hoofd in je lijf. Even tijd voor jezelf. 

De werking van aanraking is iets wat niet te onderschatten valt. Bij aanraking komt al snel het hormoon Serotonine vrij. Dit is een hormoon waar je je lekker van gaat voelen. Serotonine heeft op zijn beurt weer invloed op het hormoon melatonine, deze moet voldoende in het lijf zitten om goed te kunnen slapen. Slaap heb je weer nodig om je overdag goed te kunnen focussen.

Serotonine is de tegenhanger van Cortisol (stresshormoon aangemaakt door de bijnieren). Wanneer je lichaam stress ervaart wordt Cortisol aangemaakt. Cortisol zorgt ervoor dat je alert bent, dat je in actie kunt komen en blijven. Wanneer er te weinig ontspanning is en er teveel aan cortisol ontstaat ontwikkelen stress gerelateerde problemen. Denk hierbij aan; slaapproblemen, meer behoefte aan suiker, verlaagd libido, negatieve stemming, verminderd immuunsysteem enz.

Kortom het is belangrijk om te voorkomen dat de balans zoek raakt.